10 jó tanács sütéshez

2018.12.11 13:45

Számomra nagyon fontos, hogy csak olyan recepteket osztok meg az oldalamon az Olvasóimmal, amiket el is készítettem!

Sok receptoldalon téves mennyiségek, elkészítési módok szerepelnek, és akinek még nincs akkora rutinja, esetleg fáradt, kevésbé tud figyelni, sietnie kell, nem veheti észre ezeket.

Összegyűjtöttem Nektek 10 jó tanácsot, amire érdemes figyelni, ha sütünk!

1.Sütési idő és hőfok!!!

Erre azért fontos különösen figyelni, mert mindenki sütője más, valakinek kevesebb, valakinek több idő kell ugyanarra a receptre, így például ha kekszeket sütünk, nekik elég 10-15 perc is, és még puhán kell kivenni őket, mert a levegőn még szilárdulnak.

Ezért, ha új receptet próbálunk ki, sűrűn figyeljük a sütiket, nehogy túlsüljenek!

2.Recept tartalma!!!

Többször is olvassuk el a receptet, esetleg külön írjuk ki a hozzávalókat, majd ha a leírásban megtaláltuk, pipáljuk ki. Gyakran előfordul, hogy kihagynak az elkészítésből 1-2 hozzávalót, legyünk alaposak és olvassunk többször!!!

3.Ami evidens, az mindenkinél evidens?

Ha egy fázis nincs részletezve, nézz utána más oldalon!!!  Pl. a margarint gyúrjuk össze a cukorral, amikor linzert készítünk, vajon a margarint olvasszuk fel? Nem, itt nagyon fontos, hogy hideg legyen a margarin és ne olvadjon fel!  Nézzünk utána több helyen, hogy is kell készíteni!

4.Tesztelés!!!

Ha valamilyen ünnepre, alkalomra szeretnénk kipróbálni egy új fajta sütit/ételt, mindenképp végezzünk próbasütést!!! Így még időben kiderül, hogy jó-e a recept, megfelelőek-e az arányok?

5.Sütőpor, de mikor?

A sütőport érdemes először mindig a liszttel kikeverni , hogy így egyenletesebben fejtse ki a hatását a tésztában illetve sütés közben.

6. Tészta töltése, de mikor?

A töltött, krémes sütiket, tortákat mindig hűtsük ki, várjuk meg, míg kihűl, és csak azután töltsük meg! Ha aznap nincs időnk, amikorra kész kell lenni, süssük meg a piskótát, készítsük el a krémet előző nap, és aznap már csak tölteni kell!

7.Nem verődik fel a tejszín?

Nagyon sokféle tejszín nem verődik fel, a neten nagyon jó tesztek vannak, illetve mielőtt élesbe kell a kemény tejszínhab, végezzünk próbát! Eddig a cukrászkellékes boltban kapható növényi alapú tejszínhab vált be nekem a legjobban! És az is fontos, hogy felverés előtt jól be legyen hűtve!

8.Tojáshab cukorral, de nem verődik fel?

Ha tojásfehérjét kell felverni cukorral, a cukrot soha ne az elején adjuk a tojásfehérjéhez, mert nem fog felverődni! Érdemes pár percig verni a fehérjét, aztán kanalanként, óvatosan hozzáadni a cukrot.

9. Lesüllyedt a meggy, miért?

Ha magozott gyümölcsöt, pl. meggyet kell a piskótába tennünk, érdemes előtte lisztbe forgatni, és úgy hozzáadni a tésztához, mert így nem fog lesüllyedni az összes gyümölcs az aljára!

10. Túl kevés lett a tészta, mit csináljak?

Mindig alaposan nézd meg, mekkora sütőformára adják meg a recept hozzávalóit! A sütis újságokban gyakran 18 és 22 cm-es sütőformát használnak, ami elég kicsike pl. ha születésnapi tortát sütünk! Számoljuk át arányosan a hozzávalókat, ha 24-es, 26-os vagy nagyobb formánk van!

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode