Az én somlóim
2022.08.18 12:42
Tészta hozzávalói:
-8 dkg margarin
-15 dkg porcukor
-2 tojás
-1 evőkanál méz
-2 dl tej
-20 dkg teljes kiőrlésű liszt
-20 dkg búzaliszt
-1 csomag sütőpor
-2 evőkanál kakaópor
A csokiöntet hozzávalói:
-18 evőkanál cukor
-6 evőkanál kakaópor
-18 evőkanál víz
-3 dkg margarin
Rétegzéshez:
-kb. 10 dkg baracklekvár
Tálaláshoz:
-tejszínhabspray vagy habtejszín felverve
Tészta elkészítése:
A margarint felolvasztjuk, és felhabosítjuk a porcukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a mézet és a tejet is. Végül hozzáadjuk a liszteket, a sütőport és a kakaóport is. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd apró darabokra vágjuk vagy morzsoljuk, ahogy jobban szeretjük.
A csokiszósz elkészítése:
A hozzávalókat alacsony lángon melegítjük, míg a margarin el nem olvad és össze nem áll a szósz.
Ha kész, beleforgatjuk a tésztát, hgy jól ellepje, majd egy tálba/dobozba teszünk belőle egy adagot. Megkenjük lekvárral, majd újabb adag csokimázas tészta és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Pár órára hűtőbe tesszük.
Összeállítás:
A tálaláskor egy fagyiskehely aljára teszünk a csokis-lekváros tésztából, és tejszínhabbal rétegezzük. A tetejére tejszínhab kerül és megszórhatjuk dióval, mogyoróval, csokiforgáccsal.
Természetesen, ha szeretitek a diót, mazsolát, azt is tehettek bele a rétegezésnél!
(148. recept)