Briós
2024.03.02 15:25
Hozzávalók:
-1 dl langyos tej
-1 teáskanál kristálycukor
-1 zacskó szárított élesztő
-25 dkg liszt
-1 csipet só
-2 evőkanál kristálycukor
-1 tojássárga
-5 dkg olvasztott margarin
Tetejére:
-1 tojás
-kristálycukor
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük az egy teáskanál cukrot és az élesztőt. Letakarva kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a 2 evőkanál cukrot, a tojássárgát, a margarint és végül mehet bele az élesztős tej. Jól összedolgozzuk és meleg helyen letakarva 1 órán át kelesztjük.
Ha letelt az idő, a tésztát 6 részre osztjuk, és minden részből egy kb. 25 cm-es rudat sodrunk, majd csiga alakban feltekerjük, a végét az aljába nyomjuk. Tepsire tesszük és letakarva még 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük egy felvert tojással a briósokat és megszórjuk őket kristálycukorral.
180 Celsius-fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
(195.recept)