Csíkos kalács
2024.07.19 12:03
Hozzávalók:
-2 dl meleg tej
-2 evőkanál cukor
-2,5 dkg friss vagy egy zacskó szárított élesztő
-35 dkg liszt
-1 tojás
-0,75 dl olaj
- fél mk. só
-1,5 ek. kakaópor+ 1 ek. cukor+ 0,5 dl tej
Elkészítés:
Először az élesztős keveréket készítjük el, a meleg tejbe tesszük a 2 ek. cukrot, és az élesztőt, majd letakarva felfuttatjuk.
Közben összekeverjük a lisztet, a tojást, az olajat és a sót, majd mehet hozzá az élesztős tej, kicsit dagasztjuk, majd 30 percig letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk.
Ha letelt az idő, elfelezzük a tésztát, és az egyik felébe keverjük a kakaóport, a cukrot és a maradék tejet.
Egy deszkán először a világos tésztát nyújtjuk ki, majd rátesszük a kakaóst és együtt nyújtunk még rajta. Szoroan feltekerjük, mint a csigát, majd sütőformába tesszük és még 30 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő, 180 Celsius-fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.
Nagyon egyszerű, kevés munka van vele és nagyon-nagyon finom!
Ebből a mennyiségből egy szép darab kalács lesz!
(213.recept)