Egészséges a barna kenyér?
2019.03.20 18:50
Sokszor hallottam már a következő mondatot: "én egészségesen étkezem, mert barna kenyeret eszem"!
Vagy: " én nem használok fehér cukrot, csak barnát!"
Ezek a mondatok valóban igazak, hiszen valóban barnák ezek a termékek! De egészségesek is?
Sajnos a legtöbb esetben a válasz: NEM! (tisztelet a kivételnek)
Miért nem?
Mert sokszor ezen termékek barna színűket a színezékektől kapják. Ez legtöbbszöt maláta, karamell, vagy melasz.
Mi az első figyelmeztető jel, hogy színezett kenyérrel van dolgod? Hogy könnyű. Ha fogtál már igazi rozskenyeret ,tudod miről beszélek. A szerkezete tömör és maga a kenyér is nehéz.
A legjobb, ha otthon sütjük a kenyeret, de természetesen erre nem mindenkinek van lehetősége.
Szerencsére egyre több egészségtudatos pékséggel találkozhatunk, a lényeg, hogy mindenképpen teljes kiőrlésű kenyeret válasszunk, bátran érdeklődjünk az összetevők felől! Ezek rosttartalma jelentős, lassabb a felszívódásuk, ennek köszönhetően jellemzően kevesebbet is tudunk enni belőlük és nem dobja meg a vércukorszintünket sem annyira, mint fehér társai!
De mi a helyzet a barna cukorral?
Sajnos ugyanez. Tulajdonképpen fehér cukor megspékelve egy kis melasszal, színezővel, aromával.