Feketeerdő torta
2018.08.12 08:44
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 30 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 6 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 3 púpozott evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a krémhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 3 csapott evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 csapott evőkanál kakaópor
- 5 dl habtejszín
Hozzávalók a gyümölcsréteghez és a díszítéshez:
- 500 g meggy/meggybefőtt
- 300 g meggylekvár
- 10 evőkanál rum
- 5 dl habtejszín
- 10 dkg csokiforgács
- 20 dkg tortabevonó
- 3 evőkanál olaj
Piskóta elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a csipet sóval hűtőbe tesszük. Összedolgozzuk a tojássárgákat a porcukorral, a vízzel, hozzátesszük a többi hozzávaló, jól összekeverjük, a legvégén jön bele a jól felvert tojásfehérje.
- A 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, eligazítjuk, majd 180 fokon tűpróbáig sütjük. Nem lesz nagyon magas, de a töltelék majd jól magasítja, persze, aki nagyon magas tortát szeretne, süthet 2 ilyen piskótát is!
Krém elkészítése:
- A pudingot az utasítás szerint megfőzzük a 4 dl tejjel, így sűrűbb lesz, a kakaóport is az elején hozzáadjuk, azzal főzzük meg. Azért nem csokis pudingport használok, mert nekem így sokkal csokisabb és finomabb. Megvárjuk, míg kihűl.
- Felverjük a tejszínt, majd ha kihűlt a puding, összekeverjük robotgéppel.
- A meggylekvárt a rummal kicsit összemelegítjük.
- Felverjük a maradék 5 dl tejszínhabot is.
Torta összeállítása:
- A piskótát félbevágjuk, az aljára kenünk a rumos meggylekvárból, majd rárétegezzük a krém 3/4 részét, ezután kirakjuk meggyel ( vagy meggybefőttel), majd rárakjuk a piskóta másik felét.
- A maradék krémből kenünk a torta oldalára és tetejére, ezután elkészítjük a tortabevonót a torta tetejére: gőz fölött felolvasztjuk a tortabevonót, ráöntjük a tortára, kezünkbe vesszük a tálcát, és le-föl mozgatva csurgatjuk le a mázat, nem kenjük késsel, hanem az egész tortát forgatjuk óvatosan. Megvárjuk, míg megdermed a máz.
- Ezután a torta oldalát bekenjük tejszínhabbal, majd habzsákból kis halmokat nyomunk a tetejére. A halmok elé meggyszemeket teszünk, majd a torta tetejét és oldalát megszórjuk csokidarával vagy csokiforgáccsal.