Gesztenyés és szilvalekváros bejgli

2018.11.09 16:57

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • csipet só
  • 1 dl hideg tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárga a tésztába
  • 1 tojás szétválasztva a kenéshez

 

Hozzávalók a gesztenyetöltelékhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál rumaroma

 

Hozzávalók a szilvalekvároshoz:

jó sűrű szilvalekvár, én a Szatmári Ízek Kft lekvárját használtam, ez adalékanyag-mentes, hozzáadott-cukor-mentes, csak szilvából készült , nagyon-nagyon finom süteményekbe

 

Elkészítés:

  1. Belereszeljük a margarint a lisztbe, és hozzáadjuk a sót.
  2. A hideg tejben elkeverjük a porcukrot, az élesztőt és a tojássárgáját.
  3. Összekeverjük a lisztes és a tejes keveréket, sima tésztává gyúrjuk, majd 2  egyforma részre osztjuk.
  4. Fóliába csomagoljuk és 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük.
  5. Elkészítjük a töltelékeket: a gesztenyéshez csak egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat. A szilvalekváros töltelékkel semmi extra dolgunk nincs.
  6. Tiszta, lisztmentes munkalapon 2 db 25 x 15 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából, és  elosztjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a szélektől 1 cm-t szabadon hagyunk. Az egyik bejglit szilvalekvárral töltjük meg, a másikat pedig a gesztenye-krémmel.
  7. A két legrövidebb oldalon lévő szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál kezdve  feltekerjük.
  8. A bejgliket tepsire vagy sütiszállító dobozba tesszük, lekenjük tojássárgájával, majd hűtőbe tesszük 30 percre.
  9. A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kenünk és szobahőmérsékleten 20-25 percig tovább  kelesztjük a bejgliket.
  10. Fogpiszkálóval megszurkáljuk és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ebből a mennyiségből 2 kicsike rúd lett, 1 gesztenyés és 1 szilvalekváros.

Előfordulhat, hogy sütés közben kireped, de ahogy Menyhárt Attila cukrászmester is megmondta: „Az nem is igazi bejgli, ami nem reped meg."

 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode