Gesztenyés és szilvalekváros bejgli
2018.11.09 16:57
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- csipet só
- 1 dl hideg tej
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tojássárga a tésztába
- 1 tojás szétválasztva a kenéshez
Hozzávalók a gesztenyetöltelékhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 5 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- 1 evőkanál rumaroma
Hozzávalók a szilvalekvároshoz:
jó sűrű szilvalekvár, én a Szatmári Ízek Kft lekvárját használtam, ez adalékanyag-mentes, hozzáadott-cukor-mentes, csak szilvából készült , nagyon-nagyon finom süteményekbe
Elkészítés:
- Belereszeljük a margarint a lisztbe, és hozzáadjuk a sót.
- A hideg tejben elkeverjük a porcukrot, az élesztőt és a tojássárgáját.
- Összekeverjük a lisztes és a tejes keveréket, sima tésztává gyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
- Fóliába csomagoljuk és 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük.
- Elkészítjük a töltelékeket: a gesztenyéshez csak egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat. A szilvalekváros töltelékkel semmi extra dolgunk nincs.
- Tiszta, lisztmentes munkalapon 2 db 25 x 15 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából, és elosztjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a szélektől 1 cm-t szabadon hagyunk. Az egyik bejglit szilvalekvárral töltjük meg, a másikat pedig a gesztenye-krémmel.
- A két legrövidebb oldalon lévő szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük.
- A bejgliket tepsire vagy sütiszállító dobozba tesszük, lekenjük tojássárgájával, majd hűtőbe tesszük 30 percre.
- A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kenünk és szobahőmérsékleten 20-25 percig tovább kelesztjük a bejgliket.
- Fogpiszkálóval megszurkáljuk és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ebből a mennyiségből 2 kicsike rúd lett, 1 gesztenyés és 1 szilvalekváros.
Előfordulhat, hogy sütés közben kireped, de ahogy Menyhárt Attila cukrászmester is megmondta: „Az nem is igazi bejgli, ami nem reped meg."