Kapor, avagy a kovászos ubin túl....
2018.02.13 22:25
Ha azt mondom Kapor, szerintem egyből a tökfőzelékre gondolunk vagy a kovászos uborkára!
De azt tudtátok, hogy a kapor egy igen értékes gyógynövény?
-nyersen antioxidáns, nagyon jó C- vitamin forrás
-tartalmaz még A-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-és E-vitamint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket
-antibakteriális hatású
-koleszterinszint-csökkentő
-kálium-tartalmánál fogva segíti a vérnyomás-szabályozást
-gyomorerősítő hatású, vizelethajtó, segíthet kihajtani a vesehomokot
-gyulladáscsökkentő hatású, egyik alkalmazási területe a fogínygyulladások kezelése
-csökkenti a vércukorszintet, szabályozza az inzulin termelődését
-köhögéscsillapító
-emésztésjavító, különösen jó puffadás ellen
-kismamáknál tejelválasztást serkentő, de csak kis mennyiségben alkalmazható, ezért konzultáljunk Fitoterapeuta szakemberrel
EXTRA TIPP:
-felfázás esetén tegyünk a fürdővízbe vászonzacskóba tett kapormagot
(ülőfürdőhöz 30 g kapormagot tegyünk 1 liter vízbe, forraljuk fel, hagyjuk állni, majd adjuk a fürdővízhez)