Karamellöntetes csokitorta
2017.11.18 21:31
Hozzávalók az alaphoz:
- 35 dkg kakaós keksz
- 12 dkg margarin
Hozzávalók a csokis réteghez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 6 db lapzselatin
Karamellöntethez:
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 dkg vaj
- 1 dl habtejszín
Elkészítés:
- A kakaós kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott margarinnal, és a tortaformába nyomkodjuk, ez lesz a torta alapja! Alufóliával letakarva hűtőbe tesszük!
- Elkészítjük a csokikrémet: az összetördelt étcsokit a tejszínnel, a tejjel, a cukorral és a kakaóporral összefőzzük, a lényeg, hogy a csoki jól olvadjon fel, de nem kell felforralni!
- A krémet levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni.
- A lapzselatint 5 perce vízbe tesszük, kinyomkodjuk, és a kicsit hűlt krémben elkeverjük, majd a zselatinos csokikrémet a kekszes tortaalapra öntjük! Hűtőszekrénybe tesszük pár órára, én egy éjszakára hagytam benn.
- A karamellöntethez: a cukrot karamellizáljuk (a cukrot egy kerámia serpenyőbe öntöm, és nem keverem, csak néha megrázogatom), majd hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, kicsit kevergetjük, és kész is. Hűtőben tároljuk, ekkor össze fog állni, én ezért egy mikrózható dobozban tárolom, és felhasználás előtt csak fél percet mikrózom, és öntet állagú lesz! Közvetlenül tálalás előtt öntjük a tortára!
A tortát tálalhatjuk tejszínhabbal, karamelldíszekkel, összetört kakaós kekszel!
A tortaforma mérete: 24 cm