Klasszikus madártej recept
2022.08.16 15:23
Hozzávalók:
-4 tojás
-1 liter tej
-2+ 2 evőkanál kristálycukor
-1 teáskanál vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A 4 tojássárgáját egy keverőtálba tesszük , hozzáadjuk a cukorkat és jól elkeverjük kézi habverővel. Hozzáadunk 4 dl hideg tejet és ezzel is jól elkeverjük.
A maradék 6 dl tejet felforraljuk, vigyázzunk, hogy ne égjen le. Levesszük a tűzről és nagyon -nagyon kicsi adagokban, állandóan kevergetve a tojássárgás cukorhoz adjuk, vagyis hőkiegyenlítünk.
Ha ez kész, egy másik edényben, ne abban, amiben felforraltuk a tejet visszatesszük a főzőlapra és alacsony lángon összefőzzük. Nekem ez olyan 20 perc volt, de sűrűn keverjük, nehogy leégjen.
A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, ha majdnem jó, akkor hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, de ez el is hagyható.
Én a habot mikróban készítem el, sokkal gyorsabb. A habot kis adagokban, evőkanállal egy lapos tányérra teszem és kb. 1-1,5 percig mikrózom. Így nem lesz olyan szép nagy a hab, de nálunk ez a változat jött be. Nekem ez a 4 tojásfehérje 3 adagban készült a mikróban.
Tálaláskor reszelhetünk rá csokit, de nagyon finom karamell- vagy csokiszósszal is.
(141. recept)