Kölesgombóc
2022.10.14 14:44
Hozzávalók:
-150 g köles
-3 dl víz
-3 dl tej / kókusztej/ zabtej/ rizstej
-1 csipet só
-5 evőkanál búzadara
-1 citrom héja és leve
-4 evőkanál cukor
-10-15 dkg zsemlemorzsa
-margarin
-cukor
Elkészítés:
A kölest átmossuk, és feltesszük főni a vízben és a tejben, adunk hozzá egy csipet sót. Ha már majdnem kész és megpuhult a köles, hozzáadjuk a búzadarát. Kevergetve addig főzzük, míg a búzadara is megpuhul. Ha elkészült, belereszeljük a kezeletlen citrom héját és hozzáfacsarjuk a citom levét is. Hozzáadjuk a cukrot és kicsit hűlni hagyjuk.
Addig elkészítjük a zsemlemorzsát, én úgy szoktam csinálni, hogy egy serpenyőben felrakom a zsemlemorzsát margarinnal és cukorral és így együtt pirítom, margarin mennyiséget azért nem írtam, mert folyamatosan szoktam pótolni, míg a zsemlemorzsa meg nem pirul. A kristálycukortól pedig finom ropogós lesz.
Ha kész a zsemlemorzsa, egy fagyiskanállal gombócokat készítek a kölesből, é beleforgatom a morzsába. Nekem ebből olyan 22 kis gombóc lett.
Porcukorral, tejföllel, vagy lekvárral fogyasztjuk!
Készítettem már tejmentesen is, kókusztejjel, úgy is nagyon finom, ha gluténmentesen szeretnénk készíteni, akkor búzadara helyett használjunk rizsdarát, zsemlemorzsa helyett pedig darált diót, mákot vagy gluténmentes morzsát!
(157. recept)