Köményes kifli
2018.11.27 16:36
Hozzávalók 24 db kiflihez:
- 2,5 dl meleg tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 30 ml olaj
- 50 dkg liszt
- 2 teáskanál só
Kenéshez:
- 1 tojás
- köménymag
Elkészítés:
- A 2,5 dl tej felét megmelegítem, hozzáadom a cukrot és az élesztőt, majd ezt a tejes cukros élesztőt kb. 5-10 perc alatt, letakarva felfuttatom.
- Amíg az élesztő felfut, a tojást összekeverem az olajjal, a meleg tej másik felével, a liszttel, a sóval , végül pedig hozzáadom a felfutott élesztőt, és jól összegyúrom. Kb. 1 órán át kelesztem, amíg a duplájára nem kel (én kelesztő tálban szoktam keleszteni).
- Ha megkelt, 3 felé osztom a tésztát, majd minden egyes kis darabot 20 cm-es körré nyújtok. A köröket 8-felé vágom, így egy körből 8 kifli lesz. A kis háromszög alakú tésztákból kívülről befelé haladva kifliket formázok.
- A kifliket sütőpapíros tepsire helyezem, megkenem a felvert tojással és megszórom a köménymaggal. 20 percen át pihentetem a lekent kifliket.
- 180 Celsius fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Akkor jók, ha az aljuk enyhén barna, és a tojás szépen rápirult a tetejükre. Ha kivettük a sütőből, letakarjuk konyharuhával, míg kihűl.