Lekváros omlós süti
2018.08.12 08:21
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 25 dkg margarin
- 20 dkg tejföl
Töltéshez:
Ízlés szerinti lekvár: szilva, sárgabarack, de készítettem már Szatmári ízek almalekvárral is
Elkészítés:
- Összekeverjük a lisztet a sóval, és elmorzsoljuk benne a hideg margarint (és sajtreszelővel szoktam belereszelni), az a lényeg, hogy hideg maradjon a margarin. Hozzáadjuk a tejfölt és összegyúrjuk.
- A tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, a legjobb egy egész éjszakára, de ha nincs annyi időnk, 2-3 óra is elég.
- Ha letelt az idő, jó alaposan meglisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. A szélére egy hosszú csíkban lekvárt teszünk, érdemes keményebbet választani, mert ha folyós, könnyen kifolyik sütéskor. A tésztát óvatosan feltekerjük, én kétszer szoktam áttekerni, hogy jól tartson, levágjuk ezt a csíkot, majd 5-6 cm-es kis rudakat vágunk belőle.
- Ha marad tészta, ezt megismételjük vele is.
- Ha kész, sütőpapíros tepsin, 180 fokos sütőben, kb. 20-30 percig sütjük.
- Még melegen megszórhatjuk porcukorral!
Hasonlít a hájas tésztához, nagyon finom! :)
Legutóbb nutellásat és szilvalekvárosat készítettem ravioli formában: