Mi van az instant kávéban? 3. rész

2024.07.09 09:17

Ha emlékeztek az előző cikkekből, az egyik legnépszerűbb 3 in 1 kávét elemezzük!

És el is érkeztünk az E452-höz!

A polifoszfátok a foszforsav (E338) származékai. A foszfátokat az élelmiszeripar nagyon sok területén használják, ugyanis a polifoszfátoknak van a legerősebb fehérjeoldó képességük. Már kis mennyiségben is gátolják a baktériumok szaporodását. 

Meghatározott élelmiszerekben , meghatározott maximális adagolás betartása mellett alkalmazhatóak csak:

Húskészítményekben max. 5 g/kg

Ömlesztett sajtban és készítményeiben max. 20 g /kg

Desszertekben max. 1 g /kg

Fagylaltban max. 3 g /kg

Az ívóvizet is kezelik vele.

Bár a foszfátok veszélytelennek számítanak, de napi 1,5-2,5 g bevitele esetén a vér kalciumszintje csökken és a parathyroid hormon szintje emelkedik. Az nem bizonyított, hogy a csontok kalciumtartalma csökkenne általa és az sem, hogy a foszfátoknak szerepük van a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás kialakulásában.

(A parathyreoid hormon a mellékpajzsmirigyben termelődik és feladata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból a kalcium és a foszfor is felszabadul, és a vesében nő a kalcium visszatartása és fokozódik a foszfor ürülése.)

 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode