Mi van az instant kávéban? 3. rész
2024.07.09 09:17
Ha emlékeztek az előző cikkekből, az egyik legnépszerűbb 3 in 1 kávét elemezzük!
És el is érkeztünk az E452-höz!
A polifoszfátok a foszforsav (E338) származékai. A foszfátokat az élelmiszeripar nagyon sok területén használják, ugyanis a polifoszfátoknak van a legerősebb fehérjeoldó képességük. Már kis mennyiségben is gátolják a baktériumok szaporodását.
Meghatározott élelmiszerekben , meghatározott maximális adagolás betartása mellett alkalmazhatóak csak:
Húskészítményekben max. 5 g/kg
Ömlesztett sajtban és készítményeiben max. 20 g /kg
Desszertekben max. 1 g /kg
Fagylaltban max. 3 g /kg
Az ívóvizet is kezelik vele.
Bár a foszfátok veszélytelennek számítanak, de napi 1,5-2,5 g bevitele esetén a vér kalciumszintje csökken és a parathyroid hormon szintje emelkedik. Az nem bizonyított, hogy a csontok kalciumtartalma csökkenne általa és az sem, hogy a foszfátoknak szerepük van a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás kialakulásában.
(A parathyreoid hormon a mellékpajzsmirigyben termelődik és feladata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból a kalcium és a foszfor is felszabadul, és a vesében nő a kalcium visszatartása és fokozódik a foszfor ürülése.)