Mi van az instant kávéban? 4. rész
2024.07.09 09:28
Negyedik adalékunk az E451.
A trifoszfátok is a foszforsav származékai. Nagyon sok területen használja őket az élelmiszeripar, a trifoszfátok fehérjeoldó képessége nagyobb, mint a difoszfátoké és jó ioncserélő képességgel is rendelkeznek. Főleg ömlesztősóként, stabilizátorként és savanyúságot szabályozó anyagként használják. A trifoszfátokat tulajdonképpen foszforsavból állítják elő nátrium és kálium segítségével.
Ahogy előző foszfátszármazékunkat is, ezt is meghatározott élelmiszerekben , meghatározott maximális adagolás mellett használják:
Húskészítményekben max. 5 g/kg
Ömlesztett sajtban és készítményeiben max. 20 g /kg
Desszertekben max. 1 g /kg
Fagylaltban max. 3 g /kg
Extraként használjak még fog-és szájápoló szerekben is.
Bár a foszfátok veszélytelennek számítanak, de napi 1,5-2,5 g bevitele esetén a vér kalciumszintje csökken és a parathyroid hormon szintje emelkedik. Az nem bizonyított, hogy a csontok kalciumtartalma csökkenne általa és az sem, hogy a foszfátoknak szerepük van a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás kialakulásában.
(A parathyreoid hormon a mellékpajzsmirigyben termelődik és felafata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból a kalcium és a foszfor is felszabadul, és a vesében nő a kalcium visszatartása és fokozódik a foszfor ürülése.)