Mi van az instant kávéban? 4. rész

2024.07.09 09:28

Negyedik adalékunk az E451.

A trifoszfátok is a foszforsav származékai. Nagyon sok területen használja őket az élelmiszeripar, a trifoszfátok fehérjeoldó képessége nagyobb, mint a difoszfátoké és jó ioncserélő képességgel is rendelkeznek. Főleg ömlesztősóként, stabilizátorként és savanyúságot szabályozó anyagként használják. A trifoszfátokat tulajdonképpen foszforsavból állítják elő nátrium és kálium segítségével.

Ahogy előző foszfátszármazékunkat is, ezt is meghatározott élelmiszerekben , meghatározott maximális adagolás mellett használják:

Húskészítményekben max. 5 g/kg

Ömlesztett sajtban és készítményeiben max. 20 g /kg

Desszertekben max. 1 g /kg

Fagylaltban max. 3 g /kg

Extraként használjak még fog-és szájápoló szerekben is.

Bár a foszfátok veszélytelennek számítanak, de napi 1,5-2,5 g bevitele esetén a vér kalciumszintje csökken és a parathyroid hormon szintje emelkedik. Az nem bizonyított, hogy a csontok kalciumtartalma csökkenne általa és az sem, hogy a foszfátoknak szerepük van a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás kialakulásában.

(A parathyreoid hormon a mellékpajzsmirigyben termelődik és felafata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból a kalcium és a foszfor is felszabadul, és a vesében nő a kalcium visszatartása és fokozódik a foszfor ürülése.)

 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode