Mi van az instant kávéban? 5. rész
2024.07.09 09:30
Ötödik E-számunk a 3 in 1 kávénkban az E471.
A mono-és diglicerideket zsírsavakból és glicerinből állítják elő. Állati zsírokból is előállíthatóak, de általában növényi olajokat, pl. szójaolajat használnak hozzá.
Meleg vízzel kapcsolódva emulgeáló hatásuk van. A péksütikben levő keményítő a mono-és digliceridekkel kölcsönhatásba lép, ezért a vízkötőképessége nő, és a péksüti tovább friss marad.
Dzsemeknél, zseléknél a mono-és diglicerideket a habmentesítő hatásuk miatt használják. Általában mennyiségi korlátozás nélkül használhatóak élelmiszerekben, kivéve a kezeletlen élelmiszereket.
Főleg miben használják őket?
Csokikban, lekvárokban, zselékben, dzsemekben, tejszínekben, gyorsrizsben, kenyérben, péksüteményekben és húskészítményekben.
Veszélytelenek, mert a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.