Mik az OXALÁTOK?
2017.06.30 10:09
Ma az OXALÁTOKAT fogom Nektek bemutatni!
Mik az OXALÁTOK?
növényi anyagcsere-termékek
Mi tartalmaz OXALÁTOKAT?
-spenót, sóska, rebarbara, póréhagyma, mángold, cékla zöldje, stb.
Miért nem előnyös, ha sok OXALÁTOT viszünk be a szervezetünkbe?
-mert az OXALÁTOK megkötnek egyes anyagokat a szervezetben, így azok nem tudnak felszívódni, pl. a kalcium, vas így nem tud hasznosulni
Mit jelent ez tulajdonképpen?
-a spenótban levő vas, mivel egy növényről van szó, ezért kisebb arányban hasznosul, mint az állati eredetű vas,
-az oxálsav a spenót vastartalmával egy olyan komplexet képez, aminek köszönhetően az egyébként is meglehetősen nehezen felszívódó vas nagy része az emberi szervezet számára már felhasználhatatlanná válik
A spenótnak nagyon magas az oxálsav tartalma: 750 mg/ 100 g
A spenót átlagosan alig 2,7mg/100g rosszul felszívódó vasat tartalmaz, vitamintartalma (A, C, folsav) azonban már számottevő
Mit tehetünk az oxálsav tartalom csökkentése érdekében?
-a spenótot alaposan mossuk meg, majd főzzük meg és a főzővizet ne használjuk fel