Mik az OXALÁTOK?

2017.06.30 10:09

Ma az OXALÁTOKAT fogom Nektek bemutatni!

Mik az OXALÁTOK?

növényi anyagcsere-termékek

Mi tartalmaz OXALÁTOKAT?
-spenót, sóska, rebarbara, póréhagyma, mángold, cékla zöldje, stb.

Miért nem előnyös, ha sok OXALÁTOT viszünk be a szervezetünkbe?

-mert az OXALÁTOK megkötnek egyes anyagokat a szervezetben, így azok nem tudnak felszívódni, pl. a kalcium, vas így nem tud hasznosulni

Mit jelent ez tulajdonképpen?

-a spenótban levő vas, mivel egy növényről van szó, ezért kisebb arányban hasznosul, mint az állati eredetű vas,

-az oxálsav a spenót vastartalmával egy olyan komplexet képez, aminek köszönhetően az egyébként is meglehetősen nehezen felszívódó vas nagy része az emberi szervezet számára már felhasználhatatlanná válik

A spenótnak nagyon magas az oxálsav tartalma: 750 mg/ 100 g

A spenót átlagosan alig 2,7mg/100g rosszul felszívódó vasat tartalmaz, vitamintartalma (A, C, folsav) azonban már számottevő

Mit tehetünk az oxálsav tartalom csökkentése érdekében?

-a spenótot alaposan mossuk meg, majd főzzük meg és a főzővizet ne használjuk fel

 

 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode