Milyen a norvég Karácsony?

2018.12.06 12:33

Szokások:

A norvég karácsonyi ünnepségek december 13-án kezdődnek (Santa Lucia napján, nálunk ez Luca-nap), amikor is a fiatalok fehérbe öltöznek, és házról házra járnak, énekelnek.

A gyerekek  színes papírból formákat, kosárkákat hajtogatnak, amibe cukorka és dió kerül, ez hasonló funkciót tölt be, mint nálunk a szaloncukor.

Karácsony éjszakáján eldugják az összes seprűt, mivel úgy hiszik, ekkor előjönnek a gonosz szellemek és a boszorkányok.

 

Ételek:

Hagyományosan báránysült, sertésborda párolt zöldségekkel, karfiol, kelbimbó, répapüré, zabkása, savanyú káposztás hering, borsókrémleves, tűzdelt hús,stb kerül többek között a karácsonyi asztalra.

A mindennapokban kedvelik a jávorszarvas, és a rénszarvas húst, a szárított halat, és a  lepénykenyeret is.

Néhány érdekesség:

Brunos: kecsketejből különleges eljárással készített sajt

Spekemat: szárított hús, sonka vagy kolbász formájában

Rakorret: füstölt pisztráng

Lefser: palacsintaféle lepénykenyér, mely zabból készül

Süti:

Serinakaker: karácsonyi keksz, mely egy klasszikus vajas keksz mandulával díszítve

A sütikhez szeretnek még gyömbért, ánizst,  fahéjat, és mézet is hasznáni.

 

Italok:

Juleøl: karácsonyi sör, melynek hagyománya a vikingektől ered

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode