Milyen a norvég Karácsony?
2018.12.06 12:33
Szokások:
A norvég karácsonyi ünnepségek december 13-án kezdődnek (Santa Lucia napján, nálunk ez Luca-nap), amikor is a fiatalok fehérbe öltöznek, és házról házra járnak, énekelnek.
A gyerekek színes papírból formákat, kosárkákat hajtogatnak, amibe cukorka és dió kerül, ez hasonló funkciót tölt be, mint nálunk a szaloncukor.
Karácsony éjszakáján eldugják az összes seprűt, mivel úgy hiszik, ekkor előjönnek a gonosz szellemek és a boszorkányok.
Ételek:
Hagyományosan báránysült, sertésborda párolt zöldségekkel, karfiol, kelbimbó, répapüré, zabkása, savanyú káposztás hering, borsókrémleves, tűzdelt hús,stb kerül többek között a karácsonyi asztalra.
A mindennapokban kedvelik a jávorszarvas, és a rénszarvas húst, a szárított halat, és a lepénykenyeret is.
Néhány érdekesség:
Brunos: kecsketejből különleges eljárással készített sajt
Spekemat: szárított hús, sonka vagy kolbász formájában
Rakorret: füstölt pisztráng
Lefser: palacsintaféle lepénykenyér, mely zabból készül
Süti:
Serinakaker: karácsonyi keksz, mely egy klasszikus vajas keksz mandulával díszítve
A sütikhez szeretnek még gyömbért, ánizst, fahéjat, és mézet is hasznáni.
Italok:
Juleøl: karácsonyi sör, melynek hagyománya a vikingektől ered