Mit esznek a franciák Karácsonykor?
2018.12.05 13:36
Előétel: liba vagy kacsamáj, osztriga, füstölt lazac, crepes suzette, articsókás omlett, sajtok
Főétel: gesztenyével töltött liba, pulyka, töltött libanyak burgonypürével
Ital: pezsgő, ez nem is kérdés, illetve szirupos, fahéjas forralt bor
Természetesen a tengernél levő városokban a hal dominál, míg a hegyvidékeken inkább a tésztafélék.
Sütik:
Madeleine: nem csak Karácsonykor számít közkedvelt desszertnek ez a kis kagyló formájú sütike, ami már nálunk is elég ismert.
Buche de noel: fatörzs csokis krémmel töltve, ami nálunk is népszerű.
A menü zárása 13 desszert, melynek száma Jézusra és a 12 Apostolra utal:
1. Gibassier: olívaolajjal, narancsvirágvízzel, narancshéjjal készült kerek, omlós lepényféle. Ebből csak törni lehet.
2. Fehér és fekete nugát: Mézből, mandulából, és cukorból készül.
3. A "négy koldus", vagyis:
-mandula : dominikánusok,
-mazsola: az ágostonrendiek,
-füge :a ferencesek,
- mogyoró : a karmeliták rendjét jelképezi.
4. Calisson. Cukormázas, mandulából készült krémmel, és kandírozott gyümölcsdarabokkal töltött mandula alakú sütemény.
5. Friss gyümölcsök. Alma, körte, szőlő, narancs, téli sárgadinnye, mandarin, szilva, datolya.
6. Aszalt gyümölcsök:
7. Kandírozott gyümölcsök:
8. Birsalmasajt:
9. Lekvárok:
10. Panade :
11. Almás pite:
12. Fenyőmagos aprósütemény:
13. Almával, mazsolával, dióval töltött tésztabatyu: