Mit kell tudnunk a szénhidrát-csökkentett lisztekről?
2019.03.20 17:39
Először is, hogy érik el, hogy egy liszt szénhidrát-csökkentett legyen?
- Növelik a fehérje-tartalmukat pl. szójaliszttel, búzasikérrel,
- Rostokat adnak hozzájuk pl. zabpehelylisztet
- Lassabb felszívódású lisztekkel keverik az alap búzalisztet pl. zabliszttel, rozsliszttel
Van pozitív hatásuk ezeknek a liszteknek?
Annyi pozitívumot ki tudunk emelni, hogy mivel lassabb a felszívódásuk, ezért a vércukorszintet is lassabban emelik.
Ajánlott fogyasztási mód
Ha ragaszkodunk ezekhez a lisztekhez, jó tanácsként megemlítendő, hogy ne a búzaliszt teljes kiváltására használjuk őket.
Egy kisarkított példa: sütünk belőle kétnaponta egy tepsi kakaós csigát , és ezt meg is esszük azon nyomban.
Mi szokott elrettentő tényező lenni ezen lisztek vásárlásakor?
Egyértelműen a magasabb árfekvésük.
Néhány tanács ezen lisztek helyett:
Használjunk zabpelyhet, zabpehelylisztet, teljes kiőrlésű liszteket, magliszteket, esetleg búzasikért. A zabpelyhet le is darálhatjuk, nagyszerű lisztet kapunk belőle, de azt vegyük figyelembe, hogy nincs sikértartalma!
Az interneten rengeteg recept van, rengeteg otthon elkészíthető lisztkeverékkel, melyekkel nagyszerűen kiválthatók a komplex lisztkeverékek!