Nutellakrémes fánk Horandrától
2018.02.10 11:56
A fánkhoz
- 60 dkg finomliszt
- 3.5 dkg élesztő
- 3.5 dl langyos tej
- 4 ek cukor
- 0.5 dl rum
- 4 db tojássárgája
- 1 kávéskanál só
- 1 citrom héja
- 7 dkg margarin
A nutellakrémhez
- 5 dl habtejszín
- 20 dkg csokoládé
- 20 dkg nutella
A sütéshez
- 6 dl olaj (attól függ, hogy mekkora edényben sütjük, én hármasával sütöttem egy kisebb edényben, így elég volt az olaj)
Fánk elkészítése
- Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 4 evőkanálnyi lisztet és 1 kiskanálnyi cukrot, így tulajdonképpen kovászt készítünk. Meleg helyre tesszük lefedve, és 15 percig hagyjuk.
- A rumot kissé meglangyosítjuk a maradék cukorral, kiskanállal kevergetve feloldjuk a rumban a cukrot.
- Összedolgozzuk a többi lisztet (60 dkg-4 evőkanál), a tojássárgákat, a kovászt, sót, reszelt citromhéjat és a cukros rumot, először fakanállal keverjük, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet (2,5 dl), majd apránként hozzáadjuk az olvasztott margarint is. 6-8 percig dagasztjuk, míg hólyagos, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, enyhén beolajozott gyúródeszkára borítjuk, másfél ujjnyira kinyújtjuk, majd 8 cm átmérőjű, olajba mártott fánkszaggatóval kiszúrjuk (én bögrét használok, mert nincs fánkszaggatóm, de így is jó). Langyos helyen még 25-30 percig kelesztjük.
- Az egyik oldalukat kicsit az ujjunkkal benyomjuk, ez kerül majd az olajban alulra. Lefedett edényben, bő olajban mindkét oldalukat 1,5 percig sütjük, majd lecsepegtetjük, hogy ne legyen olajos!
Nutellakrém
- A tejszínt a csokoládéval (lehet tej- vagy étcsoki is, én tejcsokival csináltam) feltesszük főzni. Addig melegítjük, míg elolvad a csoki, majd kihűtjük. Ha hűtőben van 1-2 óráig, az jót tesz neki. Ha már jól kihűlt, felverjük robotgéppel a csokis tejszínt, majd fokozatosan hozzáadjuk a nutellát (én előtte kicsit mikróba teszem).
- Megvárjuk, míg kicsit kihűl a fánk. (Én ezután a habzsák csillagcsőrös fejével alulról lyukat fúrok bele és oldalra is, vigyázva, hogy a teteje ne lyukadjon ki! Habzsákkal vagy kiskanállal óvatosan megtöltöm, a tetejére is nyomhatok krémet, vagy megszórhatom porcukorral!)