Nutellás-kakaós csíkos kalács
2019.01.07 21:09
Hozzávalók:
- 2,25 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 7 dkg porcukor
- fél mokkáskanál só
- 7 dkg langyos margarin
Tészta egyik feléhez:
1,5 evőkanál kakaópor, hozzá 2 dkg olvasztott margarin
Töltelék:
- 4 dkg margarin
- 4 evőkanál nutella
- 5 evőkanál cukrozott kakaópor (nálam Nesquik)
- 1 kiskanál őrölt fahéj
Kalács kenéséhez:
- 1 tojás
Elkészítés:
- Meglangyosítom a tejet, majd hozzáadom a kristálycukrot és az élesztőt, és felfuttatom, tányérral letakarva kb. 10 perc alatt.
- Közben a liszthez hozzáadom a tojást, a porcukrot, a sót, majd az élesztős tejet, ha kész, és végül a langyos margarint.
- Ha jól összedolgoztam, két részre osztom a tésztát.
- Az egyik tésztafélhez hozzáadom a 1,5 evőkanál kakaóport és a 2 dkg olvasztott margarint.
- Így kapok egy sárga és egy barna tésztát. Letakarva, meleg helyen mindkét tésztát 1 órán át kelesztem.
- Ezután a kakaósat kb 40 x 25 cm nagyságúra kinyújtom, félreteszem.
- Összekeverem a töltelék hozzávalóit, mégpedig: a 4 dkg margarint a 4 evőkanál nutellával kevergetve felolvasztom.
- A nesquikbe keverem az 1 kiskanál fahéjat.
- Ha ez is kész, a sárga tésztát is kinyújtom 40 x 25 cm-re, megkenem a nutellás-margarinnal és megszórom a fahéjas nesquikkel, majd rásimítom a kinyújtott kakaós tésztát, és az egészet feltekerem így együtt, mint egy bejglit.
- A kalácsot vagy tepsire teszem vagy püspökkenyér formába, attól függ, mibe szeretném sütni, és megkenem a tojással, majd 25 percig pihentetem (ekkor még kelni fog).
- Ha letelt az idő, 180 Celsius-fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm.
Nekem ebből a mennyiségből egy hatalmas nagy kalácskám lett, de lehet 2 külön kalácsot is sütni belőle, ebben az esetben 4 részre kell osztani a tésztát!
Nagyon-nagyon finom!!!!!