Poharas somlói galuska dió nélkül

2018.10.22 10:53

Hozzávalók a tésztához

  • 5 db tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3  evőkanál kakaópor

Hozzávalók a  vaníliapudinghoz

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor

Hozzávalók a  csokiöntethez

  • 1 dl habtejszín
  • 4 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 5 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tasak csokoládés öntetpor
  • 40 ml rum

Hozzávalók az  összeállításhoz és díszítéshez

  • 4 dl habtejszín
  • 50 ml rum
 

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát: szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket a sóval félrerakjuk a hűtőbe, majd összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a sütőporral, és a kakaóporral.
  2. Ha ez kész, hozzáadjuk óvatosan a jó keményre felvert tojásfehérjehabot. Ha kész, kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megsütjük 180°C-on.
  3. Amíg a tészta sül, elkészítjük a pudingot, ahogy szoktuk, vagyis egy kis tejjel és a cukorral kikeverjük a pudingport, majd hozzáadva a többi tejhez kevergetve megfőzzük. Hagyjuk hűlni.
  4. Következő lépésként felverünk 4 dl tejszínt habbá, majd hűtőbe tesszük!
  5. Ezután elkészítjük a csokiöntetet: összekeverjük a tejszínt, a tejet, a margarint, a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, a csokiöntetport, és kis lángon összefőzzük őket. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a rumot is, majd hagyjuk hűlni ezt is.
  6. Mikor már megsült, és kihűlt a piskóta, elkezdjük a rétegzést: én borospohárba rétegeztem, így jól mutat. 2 lehetőség van, vagy a pohárral szúrunk ki a piskótából egy darabot, vagy összevagdaljuk a piskótát kis darabokra. Ha valaki jól átázva szereti a piskótát, akkor a kis piskótadarabokra önthet egy kis rumot, majd erre annyi csokiöntetet, amennyit beszív, és legalább fél napra tegye hűtőbe.
  7. Ha a pohárral kiszúrós módszert választjuk, akkor tehát az aljára kerül egy kör piskóta, ezt megkenjük rummal, leöntjük egy kis csokiöntettel, majd vaníliapudingot rétegzünk rá, erre jön a tejszínhab, majd még egy kis csokiöntet! Hűtőbe tesszük 2-3 órára!
 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode