Sajtos zsemle
2023.07.12 10:03
Hozzávalók:
-35 dkg liszt
-1 teáskanál szárított élesztő
-1 csipet cukor
-2 dl langyos víz
-1 tojássárga
-2 evőkanál olaj
-2 teáskanál só
Kenéshez:
-1 tojássárga
-2 evőkanál víz
Tetejére:
-10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntjük, a közepére egy kis mélyedést készítünk, ebbe megy az élesztő, a langyos víz és a cukor. Ha kicsit felfutott, hozzáadjuk a tojássárgát, az olajat és a sót. Összedagasztjuk, majd 1 órán át kelesztjük.
A tésztából készülhet stangli, ez esetben 6 részre osztjuk, téglalap alakot formázunk, majd feltekerjük kiflinek.
Ha zsemlét készítünk, akkor 12 részre osztjuk a tésztát és szép kerekre formázzuk.
A formázás után még 1,5 órán át kelesztjük a tepsin letakarva. Ha letelt az idő, megkenjük tojássárgás vízzel, és megszórjuk a sajttal.
220 Celsius-fokos sütőben sütjük 5 percig, majd 200 Celsius-fokon még 10 percig.
(179.recept)