Sajtos zsemle

2023.07.12 10:03

Hozzávalók:

-35 dkg liszt

-1 teáskanál szárított élesztő

-1 csipet cukor

-2 dl langyos víz

-1 tojássárga

-2 evőkanál olaj

-2 teáskanál só

 

Kenéshez:

-1 tojássárga

-2 evőkanál víz

 

Tetejére:

-10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A lisztet egy tálba öntjük, a közepére egy kis mélyedést készítünk, ebbe megy az élesztő, a langyos víz és a cukor. Ha kicsit felfutott, hozzáadjuk a tojássárgát, az olajat és a sót. Összedagasztjuk, majd 1 órán át kelesztjük.

A tésztából készülhet stangli, ez esetben 6 részre osztjuk, téglalap alakot formázunk, majd feltekerjük kiflinek.

Ha zsemlét készítünk, akkor 12 részre osztjuk a tésztát és szép kerekre formázzuk.

A formázás után még 1,5 órán át kelesztjük a tepsin letakarva. Ha letelt az idő, megkenjük tojássárgás vízzel, és megszórjuk a sajttal.

220 Celsius-fokos sütőben sütjük 5 percig, majd 200 Celsius-fokon még 10 percig.

(179.recept)

 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode