Spenótos és tonhalas pite

2020.04.10 10:14

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg hideg margarin
  • 1 felvert tojás
  • kb. 2 evőkanál víz

Tészta elkészítése:

  1. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojást, és belekockázzuk, vagy belereszeljük a hideg margarint, majd jöhet a víz is. Gyorsan összegyúrjuk. Ha szükséges, még adhatunk hozzá pár evőkanál vizet. Ha a tészta összeállt, hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. Ha letelt az idő, kinyújtjuk, vagy csak simán belenyomkodjuk a pite-formába. Fontos, hogy pereme is legyen! Majd villával megszurkáljuk. Elvileg le kellene súlyozni nehezékekkel, én ezt ki szoktam hagyni. 180 Celsius.fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük.

Nálam azért készült kétféle pite, mert a tészta sok lett a pite-formámba. Így lett ennyi tésztából egy klasszikus kerámia pite-formában sült spenótos és egy kis jénaiban sült tonhalas pite.

Tojásos-tejes kenőke hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítése: összekeverjük ezt a 3 hozzávalót.

Spenótos pite töltelék hozzávalók:

  • fagyasztott parajpüré
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: kiolvasztjuk a spenótot, leszűrjük róla a vizet, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és kicsit összefőzzük állandóan kevergetve.

 

Spenótos pite elkészítése:

Az elősütött pite-tésztát megkenjük a tojásos-tejes kenőkével, majd ráhalmozzuk a spenótot, és megszórjuk reszelt sajttal. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Tonhalas pite hozzávalók:

  • 1 tonhal-konzerv, az olajat öntsük le róla
  • 10 dkg reszelt sajt
  • maradék tojásos-tejes kenőke

Elkészítése:

Az elősütött kettes számú pitetésztára halmozzuk a tonhalat, majd nyakon öntjük a reszelt sajttal összekevert maradék tojásos-tejes kenőkével. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.

 

 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva