Spenótos és tonhalas pite
2020.04.10 10:14
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg hideg margarin
- 1 felvert tojás
- kb. 2 evőkanál víz
Tészta elkészítése:
- Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojást, és belekockázzuk, vagy belereszeljük a hideg margarint, majd jöhet a víz is. Gyorsan összegyúrjuk. Ha szükséges, még adhatunk hozzá pár evőkanál vizet. Ha a tészta összeállt, hűtőbe tesszük 30 percre.
- Ha letelt az idő, kinyújtjuk, vagy csak simán belenyomkodjuk a pite-formába. Fontos, hogy pereme is legyen! Majd villával megszurkáljuk. Elvileg le kellene súlyozni nehezékekkel, én ezt ki szoktam hagyni. 180 Celsius.fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük.
Nálam azért készült kétféle pite, mert a tészta sok lett a pite-formámba. Így lett ennyi tésztából egy klasszikus kerámia pite-formában sült spenótos és egy kis jénaiban sült tonhalas pite.
Tojásos-tejes kenőke hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 tojás
- só, bors
Elkészítése: összekeverjük ezt a 3 hozzávalót.
Spenótos pite töltelék hozzávalók:
- fagyasztott parajpüré
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése: kiolvasztjuk a spenótot, leszűrjük róla a vizet, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és kicsit összefőzzük állandóan kevergetve.
Spenótos pite elkészítése:
Az elősütött pite-tésztát megkenjük a tojásos-tejes kenőkével, majd ráhalmozzuk a spenótot, és megszórjuk reszelt sajttal. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Tonhalas pite hozzávalók:
- 1 tonhal-konzerv, az olajat öntsük le róla
- 10 dkg reszelt sajt
- maradék tojásos-tejes kenőke
Elkészítése:
Az elősütött kettes számú pitetésztára halmozzuk a tonhalat, majd nyakon öntjük a reszelt sajttal összekevert maradék tojásos-tejes kenőkével. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.