Szilvás gombóc recept

2018.10.03 18:47

Hozzávalók a gombóckákhoz:

  • 1 kg burgonya
  • kb. 30 dkg liszt
  • 3 dkg olvasztott margarin
  • 1 kiskanál só
Hozzávalók a szilvatöltelékhez:
 
  • a szilva méretétől függ, hogy mennyi kell, elvileg fél szilva kellene egy gombócba, de nekem olyan szép nagy szilváim voltak, hogy elég volt összesen 5 db
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
Hozzávalók a zsemlemorzsához:
 
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 10 dkg margarin
Elkészítés:
 
  1. A burgonyát héjastól főzzük meg, ha megfőtt, hámozzuk meg, és még melegen krumplinyomóval törjük össze, majd hűtsük ki, elég ha langyosra hűl.
  2. Ha kihűlt, adjuk hozzá a margarint, a sót és a lisztet. A lisztből lehet hogy több is kell, ez attól függ, a krumpli mennyi lisztet vesz fel.
  3. Gyúrjunk belőle tésztát, majd annyi ideig pihentessük, míg a szilvát előkészítjük.
  4. A szilvákat jól mossuk meg, majd felezzük el, a méretétől függően lehet hogy a negyede is elég egy gombócba.
  5. Közben keverjük össze az őrölt fahéjat az 5 evőkanál kristálycukorral.
  6. A tésztát nyújtsuk ki jól belisztezett deszkán vagy szilikon nyújtólapon, majd vágjunk belőle négyzeteket,  és minden négyzet közepébe tegyünk egy darabka fahéjas kristálycukorba forgatott szilvát. Fogjuk össze a négyzet széleit, majd készítsünk belőle gombóckákat.
  7. Tegyünk oda egy nagy fazékban vizet .
  8. Míg a víz forr, készítsük el a zsemlemorzsát: tegyük egy serpenyőbe a morzsát a margarinnal és a kristlycukorral együtt, majd folyamatos keverés mellett közepes lángon pirítsuk meg a morzsát, akkor jó, ha aranybarna a színe.
  9. Ha a víz forr, dobjunk be 5-6 gombócot, és újraforrástól számítva főzzük 5-6 percig, akkor kezd jó lenni, ha feljön a víz tetejére, én ekkor még 2-3 percig bennt hagyom a biztonság kedvéért. Ha kész, szűrővel kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode