Tejtermékek napi adagja
2017.07.18 17:59
Tejtermékekből napi 2-3 adagot kellene fogyasztanunk!
Mi számít egy adag tejterméknek ?
-2,5 dl tej
-1 pohár joghurt (125 gramm)
-42 gramm sajt
Ha laktóz-érzékenyek vagyunk, abban az esetben a tejcukrot bontó enzimünk nem működik megfelelően, tehát válasszunk laktózmentes termékeket vagy használjunk enzim –pótló készítményeket!
Fontos, hogy a laktózmentes termékeknek ugyanannyi a kalcium-tartalma, tehát ugyanúgy fedezhetjük velük a napi kalcium-szükségletünket!
Mikor nem fogyaszthatunk tejtermékeket?
Tejfehérje-allergia esetén, ilyenkor szükség lehet arra, hogy más élelmiszerekkel pótoljuk a kalciumot, illetve ha ez nem megy, szedjünk étrend-kiegészítőket!
A tejtermékeken kívüli főbb kalcium-források: levélzöldségek, cékla, tök, vízitorma, bab, aszalt szilva, alma, őszibarack, árpa, napraforgómag, dió, mogyoró, pulyka, tonhal, kagyló, szardínia, szezámmag