Teljes kiőrlésű búzalisztből és rozslisztből készült hamburger buci
2020.09.02 10:08
Hozzávalók:
- 50 + 10 ml tej
- 150 ml meleg víz
- 1 evőkanál cukor
- 21 gramm friss élesztő
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg rozsliszt
- 1 teáskanál só
- 2 tojás
- 60 gramm puha margarin
Zsemle tetejére: szezámmag, chia mag, napraforgó mag
Elkészítés:
1. Egy nagy bögrébe öntök 50 ml meleg tejet és 150 ml meleg vízet, hozzáadok 1 evőkanál cukrot, összekeverem, majd az élesztőt is hozzáadom. Lefedem és 5-10 perc alatt felfuttatom az élesztőt!
2.Egy tálban összedolgozom a két fajta lisztet + 1 teáskanál sót, 1 tojást és a 60 gramm puha margarint. Hozáadom a felfuttatott élesztőt, makd összegyúrom. AKinek van dagasztófejes robotgépe, azzal célszerű. Én csak kézzel dagasztottam! Robotgéppel 5-7 perc alatt rugalmas tésztává tudjuk dagasztani! Letakarva, meleg helyen , 1 órán át kelesztjük a tésztát!
3.Ha letelt az 1 óra, kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd 4 részre osztjuk, és olajos kézzel zsemléket formázunk belőle,és tepsire rakjuk.
4.Összekeverünk 10 ml tejet és 1 tojást, ezzel kenjük le a 4 zsemle tetejét! Megszórhatjuk ízlés szerint magokkal! Még 40 percen át kelesztjük, és 200 Celsius-fokon kb. 17-20 perc alatt megsütjük!
Egy zemle tápanyagtartalma:
-17 gramm zsír
-67 gramm szénhidrát
-15 gramm fehérje
-509 kcal