Teljes kiőrlésű mákos pite
2024.04.24 10:27
Tésztához:
-25 dkg teljes kiőrlésű liszt
-3 evőkanál kristálycukor
-fél csomag sütőpor
-12 dkg hideg margarin
-fél pohár tejföl
-1 tojássárgája
Töltelék:
-3 dl tej
-2 evőkanál búzadara
-20 dkg mák
-10 dkg cukor
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sütőport, majd belemorzsoljuk a hideg margarint, hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd Folpackba csomagoljuk és addig a hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket kikeverjük.
A töltelékhez a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a búzadarát és 2-3 percig főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a mákot és a cukrot. Kóstoljuk meg, ha nem elég cukros, még tehetünk bele.
A tészta 2/3-át kinyújtjuk vagy a formába nyomkodjuk, megszurkáljuk hústűvel, vagy fogpiszkálóval, majd mehet rá a töltelék. A maradék tésztából rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a pite tetejét.
180 Celsius-fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Ez a mennyiség egy kis tepsire vagy jénaira elég. Én szeretek jénaiban sütni pitét, mert így az alja is látszik, hogy megsült-e.
(200.recept)