Tepsis kürtőskalács
2022.10.14 14:25
Hozzávalók:
-100 ml tej
-2,5 dkg élesztő + 1 teáskanál cukor
-40 dkg liszt
-1 tojás
-2 dkg olvasztott margarin
-1 teáskanál vaníliás cukor
-1 evőkanál cukor
-1 csipet só
Tetejére:
-kb. 10-15 dkg margarin
-2 evőkanál kristálycukor+ fél kiskanál fahéj
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítem, beleteszem az 1 teáskanál cukrot, az élesztőt és letakarva felfuttatom, ez kb. 5-10 perc.
Összedolgozom a lisztet, a tojást, az olvasztott margarint, a cukrokat és a sót. Ha kész az élesztő, azt is hozzáadom. Ha a tészta nem akar összeállni, adhatunk hozzá kanalanként langyos tejet.
A tésztát letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Ha letelt az idő és a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd sodrófával a tepsi méretére nyújtjuk, tepsibe tesszük és letakarva még 10 percig kelesztjük.
Egy fakanál végével kis mélyedéseket nyomunk a tésztába, ebbe margarin darabkákat nyomkodunk. Végül megszórjuk a fahéjas cukorral és 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Nagyon finom, szerintem kürtőskalács íze van, ezért neveztem el így.
(155. recept)