Tönkölybúza, mint SUPERFOOD

2020.02.11 08:15

  • több, mint 10 ezer éves faj
  • minden esszenciális aminosavat tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van
  • a legtöbb aminosavból 1,5-szer több van benne, mint a „sima” búzában
  • nagy a triptofán-tartalma, emiatt növeli a szervezet ellenállóképességét és segíti a szerotonin-termelést, tehát kedélyjavító hatású is
  • minden B-vitamin megtalálhat benne, kivéve a B12
  • E-vitamin-tartalma is magas
  • jelentős a kalcium-, magnézium-, foszfor-és szeléntartalma, a többi gabonáénak a 8-szorosa is lehet
  • vas-, réz-, cink-és mangántartalma is jócskán meghaladja a „sima” búzáét
  • még bőrgyulladások kezelésére is javasolják a fogyasztását
  • kedvezőbb a glikémiás indexe , mint a hagyományos gabonáknak, ezért beépíthető cukorbetegek étrendjébe is

 

Miért lett elterjedtebb a „sima” búza?

Mert a tönkölybúzának kisebb a hozama, törékeny a kalásza és a műtrágyát se viseli túl jól

 

 

Vissza

Elérhetőség

eletmodesminden

© 2017 Életmód és Minden -- Minden jog fenntartva

Powered by Webnode