Tönkölybúza, mint SUPERFOOD
2020.02.11 08:15
- több, mint 10 ezer éves faj
- minden esszenciális aminosavat tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van
- a legtöbb aminosavból 1,5-szer több van benne, mint a „sima” búzában
- nagy a triptofán-tartalma, emiatt növeli a szervezet ellenállóképességét és segíti a szerotonin-termelést, tehát kedélyjavító hatású is
- minden B-vitamin megtalálhat benne, kivéve a B12
- E-vitamin-tartalma is magas
- jelentős a kalcium-, magnézium-, foszfor-és szeléntartalma, a többi gabonáénak a 8-szorosa is lehet
- vas-, réz-, cink-és mangántartalma is jócskán meghaladja a „sima” búzáét
- még bőrgyulladások kezelésére is javasolják a fogyasztását
- kedvezőbb a glikémiás indexe , mint a hagyományos gabonáknak, ezért beépíthető cukorbetegek étrendjébe is
Miért lett elterjedtebb a „sima” búza?
Mert a tönkölybúzának kisebb a hozama, törékeny a kalásza és a műtrágyát se viseli túl jól