Tönkölylisztes sósrúd és zsemle
2018.11.10 11:36
Hozzávalók:
- 250 ml tej
- 1 kk. kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 25 dkg liszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 tk. só
- 50 ml étolaj
- 100 g tejföl
Sós massza:
- 9 dkg liszt
- 9 dkg só
- 150 ml víz
(ennek a mennyisége attól függ, hogy mennyi sós masszát szeretnénk rétenni)
Elkészítése:
- Megmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt , majd felfuttatjuk.
- Összekeverjük a lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat és a tejfölt. Jól összedolgozzuk, kicsit dagasztjuk, majd 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, 16 részre osztjuk és kb. 20 cm-es rudakat sordunk, de készíthetünk belőle kis zsemléket is. Sütőpapíros tepsire tesszük és 20 percig letakarva pihentetjük.
- Közben összekeverjük a sós massza hozzávalóit.
- 200 Celsius-fokon sütjük a rudakat/zsemléket 10 percig, ezután ráöntjük a sós masszát és még 10 percig sütjük őket.