Tudtátok, hogy a tél végére a Magyarok 91 %-a D-VITAMINHIÁNYOS?
2017.05.19 09:25
Tudtátok, hogy a tél végére a Magyarok 91 %-a D-VITAMINHIÁNYOS?
Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a D-vitamin csak a csontok felépüléséhez kell, de ez nem igaz, mert remek IMMUNRENDSZER-ERŐSÍTŐ is!
Érdemes egész évben szedni, mert a legtöbb esetben nyáron sem jut be elég a szervezetünkbe!
De mi is az a D-VITAMIN?
-Zsírban oldódó vitamin és HORMON is
-Legfontosabb feladata a Kalciumháztartás szabályozása és a csontok ásványosítása, az Immunrendszer erősítése
-Hiányában többek között: csontritkulás, izomgörcsök lépnek fel, romlanak a fogak, immunhiányos állapot alakul ki, fogékonyak leszünk a fertőzésekre
-Hiányának okai: túl kevés napsütés éri a szervezetet, hiányos táplálkozás, belekből csökkent a D-vitaminfelvétel (pl. Coeliakiában), illetve megnövekedett igény esetén (terhesség, szoptatás, gyermek-és időskor)
FONTOS!!!
A D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül a csontokba az érfal helyett, ha K2-vitamint is szedünk mellé !
Csecsemőknek napi javasolt mennyiség: 400-1000 NE
1 és 6 év közötti gyerekeknek javasolt napi mennyiség: 600-1000 NE
6 év feletti gyermekek javasolt napi mennyisége: 600-1000 NE
Serdülők napi bevitele: 800-1000 NE
Felnőttek napi bevitele: 1500-2000 NE
Várandós nők napi bevitele: 1500-2000 NE
Milyen ételek jó D-vitamin források?
-tőkehal-máj-olaj
-olajos halak (lazac, makréla)
-tojássárgája
-máj
-tejtermékek