Vaníliasodós kosárka recept
2017.10.20 10:21
Hozzávalók
Tésztához
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 db tojás
- 2 ek tejföl
Sodóhoz
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál finomliszt
- 5 dkg kristálycukor
- 5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
Bevonáshoz
- 10 dkg tortabevonó
- 2 ek olaj
Elkészítés
Tésztához
- Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot, majd belemorzsoljuk a puha margarint, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Linzertésztát gyúrunk belőle, és minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
- Ha letelt az idő, diónyi gombócokat formázunk a tésztából, és belenyomkodjuk a kosárka formába.
- Nekem maradt ki egy kicsi tészta, abból kis csillagokat szaggattam ki, és megsütöttem őket.
Sodóhoz
- Összekeverjük a tojássárgákat a liszttel, a kristálycukorral és 3 evőkanál tejjel.
- A fél liter tejet egy edényben a vaníliás cukorral egy kicsit összemelegítjük, még ne forrjon fel! Ha már meleg, apránként hozzáadjuk a tojásos keverékhez, fontos, hogy a tojás ne csapódjon ki! Majd visszaöntjük az edénybe, és kis lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk. Ha kész, kihűtjük, az a lényeg, hogy ne legyen forró!
- Ha kihűlt a sodó, a kosárkaformát még nyersen megtöltjük egy kis sodóval, kicsit fel fog jönni sütés közben, ezért ne rakjuk nagyon tele a kosárkát! Megsütjük, körülbelül 20 perc kell neki 180°C-on!
Bevonáshoz
- A tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, és bevonjuk vele a kis csillagokat!